На Лазурния бряг българската актриса се запознава с Федерико

...
  На Лазурния бряг българската актриса се запознава с Федерико
Коментари Харесай

Гинка Станчева засенчва Елизабет Тейлър (СНИМКИ)

 

На Лазурния бряг българската актриса се среща с Федерико Фелини, Жулиета Мазина и Марина Влади

Сред незабравимите филми с присъединяване на актрисата Гинка Станчева са “Земя ”, “Любимец 13 ”, “Специалист по всичко ”, сериала “Нощем с белите коне ”, както и първата БГ сапунка “Семейство Калинкови ”.

С ролята си на Цвета от “Земя ” с режисьор Александър Жандов Гинка Станчева омайва кинофестивала в Кан през 1957 година. 23-годишната българка се появява на премиерата в българска национална носия и омагьосва артелита в операта, където текат прожекциите. Сред звездите на фестивала е самата Елизабет Тейлър, която в демонстрация на екстравагантност дава банкет с живи лъвове в кафези. Председател на журито е писателят Андре Мороа.

Никой не познава младата българка, нопубликата става на крака и дълго приветства достоверната красота на носията и на младата жена, облечена в нея. За приемите Гинка си купува оттова кокетна рокля с фусти. За нея похарчва парите, дадени от свекърва й, италианка, с които трябвало да купи тромпет. Музикалният инструмент бил очакван за Пейчо Пейчев, само че парите не стигат и отиват за формалния тоалет, а за успокоение на брачна половинка й – за дънки.

“Никога няма да не помни тези искрящи очи. Емоциите и щастието бяха безгранични ”, прави поклон към красивата българка Андре Мороа. Гинка Станчева е в един хотел с Федерико Фелини и Жулиета Мазина – с тях всяка заран си споделя “Добро утро ”. Във Франция се среща с Марина Влади и Елизабет Тейлър. Начело на българската делегация като свързан съд е спуснат и представител на Държавна сигурност, само че това е повсеместна процедура в тези години и не изненадва никого.

Гинка пътува дружно с режисьора Александър Жандов и брачната половинка му.

“Земя ” има голям триумф. Публиката се стича на вълни по крайбрежния бул. “Кроазет ”, с цел да види онлайн актрисата в самобитния фолклорен костюм, чиито постери заливат столицата на фестивала.

Иначе историята с носията е много тривиална – Гинка я облича непредпазливо и съвсем инцидентно.

В следвоенните години интелигенцията живее в беднотия както и елементарния деец. Актрисата няма подобаваща рокля

за лустросания кинопреглед.

Разполага с един-единствен “по по този начин ” тоалет – клоширана рокля на квадратчета, само че с късчета талаш. Съпругата на режисьора на “Земя ” Александър Жендов, работеща в Археологическия музей, изненадва с ексцентрично решение – Гинка да се яви в антентична носия. Вземат я от отбор “Филип Кутев ”.

За нея “Земя ” е вторият филм. Първият е “Хайдушка клетва ”. Снимките и за двата кино лентата прави по време на дебюта си в театъра в Благоевград. От неспокойствие на пробите за “Хайдушка клетва ” младата актриса не може да спи – даже не е мечтала да снима дружно със своя идол Апостол Карамитев. Като студентка единствена от сътрудниците си има специфичното позволение на проф. Сърчаджиев да стои в Народния и да гледа играта на христоматийни за българския спектакъл имена като Апостол Карамитев, Ирина Тасева, Маргарита Дупаринова, Мила Павлова, Йордан Матев.

На снимачната площадка на “Хайдушка клетва ” усеща, че ще припадне от неспокойствие. С доста такт Апостол й оказва помощ да се овладее пред камерата.

Освен с функциите си в киното Гинка Станчева се прочува и като име от трупата на Народен спектакъл за младежта, където изиграва съвсем всички Шекспирови героини. В златните години на Младежкия Гинка потегля с часове по-рано от у дома преди зрелище, с цел да се наприказва с хората, които я стопират на улицата. По същия метод актрисата се държи и в звездния си час в Кан. Не отхвърля на никого подпис. Подарява фотография и на пиколото в асансьора на хотела, а той на другия ден й признава, че я закачил над леглото си.

За антизвездното си държание българката даже е подложена на критика от локален публицист. Според него не можело актрисата да признава, че е омъжена, и на какъв брой години е – това били тематики табу за префърцунените дами на киното.

С Пейчо Пейчев, наследник на българин и италианка, приключват дружно ВИТИЗ и отпътуват по систематизиране в Благоевград.

Всъщност разпределеният е Пейчо, а Гинка следва повика на сърцето си и отхвърля оферти за Бургас. На провинциалната сцена двамата играят Ромео и Жулиета. Той е най-голямата,първата и единствената любов на хубавицата от Кан. Обичат се и се ревнуват с голяма мощ. Пейчо подрежда да смъкват неин портрет от витрината на Младежкия поради разголената й гръд. Стругованото тяло на актрисата е снимано в облик от “Ричард ІІ ”, където бюстът й “изтича ” през деколтето. Върволицата от зяпачи е голяма. “Как може да търпиш сходно нещо! ”, недоволства брачният партньор й и подрежда на личния състав да смъкват портрета. Почти няма българска актриса, която може да се похвали с талията на Гинка. Дори във Франция хвърля в тъч привикналите към слаботелесност магазинерки, до момента в който си избере упоменатата публична рокля. “Твоята талия е като китка магданоз.

Направо си конкуренция на Скарлет О`Хара ”, майтапи се с нея музикант от театралния оркестър.

Гинка Станчева твърди, че със брачна половинка си остават влюбени до последния му час. И до през днешния ден актрисата като че ли чува почукването на бастунчето, с което Пейчо е в залеза на живота си, грохнал от левкемия. Понякога актрисата се отдава на мисълта, че отсъствието на колегата й е краткотрайно.

Стефан ТОДОРОВ

Инфо: 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР